Home » Laatste nieuws

Hieronder vindt u de laatste updates van deze site. 


08/12/2020

Gezondheidsschade t.g.v. windturbines

Windmolens steeds krachtiger en te vaak dicht dichtbij woonwijken terwijl dat helemaal niet nodig is.

Hierbij wijzen wij u graag op de uitzending van EenVandaag die ingaat op de gezondheidsschade die Windparken te dicht bij bebouwing met zich meebrengen. Wij staan als gemeenschap op het punt om hier dezelfde fouten te maken, terwijl dat ook hier niet nodig is. Volgens het RIVM zal zeker 9% van de omwonenden ernstige hinder gaan ondervinden. In Swifterbant zal dat minimaal 600 inwoners treffen. Wie wil dat? 

Reparatie van plannen is nu nog mogelijk. Alle doelen zijn haalbaar in deze provincie zonder bewoners daar gezondheidsschade van te laten ondervinden.

Klik op onderstaande link om de uitzending van EenVandaag te bekijken. Laat uw stem horen en steun de Windbrekers.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/windmolens-steeds-krachtiger-en-te-vaak-dichtbij-woonwijken-terwijl-dat-helemaal-niet-nodig-is/

 


06/12/2020

Windbrekers doen wederom beroep op participanten SwifterwinT

WIndbrekers sturen kerstwens naar onze buren in het buitengebied; de participerende boeren in SwifterwinT.

Lees hiernaast de kerstwens die door de Windbrekers bij de participerende boeren van SwifterwinT is bezorgd. 


Participant SwifterwinT bezorgd om gezondheid

Akkerbouwer in Swifterbant weigert naar de notaris te gaan om te tekenen voor windturbine op zijn grond

SwifterwinT (op land) wil een start maken met de bouw van het windmolenpark WindplanBlauw, maar ziet zich gedwarsboomd door een van de participanten; een van de akkerbouwers uit Swifterbant die had beloofd de benodigde rechten op zijn grond te verlenen.  Echter weigert hij nu de daarvoor benodigde akten te ondertekenen en is daarom in kort geding voor de rechter gedaagd.

Een jaar of drie geleden is met alle betrokken grondeigenaren een zogenaamde vaststellingsovereenkomst gesloten. Deze houdt kortweg in dat er medewerking verleend zal worden .

De betrokken akkerbouwer geeft aan dat hij zich destijds onder druk gezet voelde om een handtekening te zetten. Nu er een windturbine op zijn eigen perceel in de nabijheid van zijn woning komt en een turbine op een aangrenzend perceel, maakt hij zich ernstige zorgen om zijn gezondheid. Het gaat om twee extra turbines die ten tijde van de ondertekening nog niet op de kaart stonden.

Volgens zijn advocaat "maakt hij zich oprecht zorgen over de effecten op zijn leefomgeving, door trillingen, geluidsoverlast en slagschaduw van de gevaarten".

lees het gehele artikel op de site van De Stentor:


22/11/2020

Dringend verzoek aan minister Wiebes

54 organisaties, waaronder Windbrekers Swifterbant, verzoeken EZK subsidieloket "wind op land" te sluiten per 24 november a.s. ter voorkoming megaclaims tegen de Staat

Lees hiernaast de brief die naar minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en aan alle leden van de Eerste Kamer is verzonden. 

Door op het icoon rechtsboven te klikken, kunt u de brief vergroot openen.


11/10/2020

Nederland als harde schijf - Zondag met Lubach

Het grootste windmolenpark op land, maar niet voor 'onze' stroom

Het grootste windmolenpark op land is geopend, in de Wieringermeer. Het park zou bijna 400.000 huishoudens van stroom kunnen voorzien, maar in plaats daarvan gaat de stroom grotendeels naar internationale datacentra (zoals Microsoft), die Nederland maar al te graag binnenhaalt. Om vervolgens groene stroom (certificaten) te 'kopen' in Denemarken. Snapt u het nog? Kijk hiernaast de uitzending van Arjen Lubach, waarin hij hier uitgebreid op ingaat. 


06/10/2020

Kort geding windmolenpark Drenthe - De Hofbar

Legt verwachte uitspraak kort geding bom onder alle windparken?

Problematiek met betrekking tot het bouwen van windmolenparken is niet alleen in Swifterbant aan de orde. Een voorbeeld is het windmolenpark in Drenthe, waarbij de procedures sterk lijken op de ervaringen in Swifterbant. Het NPO programma 'De Hofbar' kwam dinsdag 6 oktober met een uitzending vooruitlopend op het kort geding voor het windmolenpark in Drenthe. De uitspraak van dit kort geding wordt verwacht op donderdag 22 oktober 2020. 

Aflevering 6 oktober 2020 - Primeur: Kort geding voor windmolenpark in Drenthe
https://www.npostart.nl/POW_04779827