Misleidende informatie van Windplanblauw

Visuele verschillen

Onderstaand een tweetal visuele voorbeelden van de informatievoorziening door Windplan Blauw.

Visualisatie 1: Kijk op de molens vanaf de Dahliastraat Swifterbant, bij het gezondheidscentrum richting het bos. 

De eerste visualisatie (1A) geeft een beeld weer van molens waarvan de wieken nauwelijks boven de bomen van het bos uitkomen. De werkelijkheid is helaas anders, te zien in de tweede visualisatie (1B) vanaf dezelfde plek. Dit is een gesimuleerd beeld weergegeven door het simulatieprogramma wat Windplanblauw gebruikte tijdens haar open dag in buurtcentrum de Steiger. Helaas werd dit beeld niet standaard getoond; op de getoonde foto's tijdens deze dag stonden de molens 'verborgen' achter een boom op de voorgrond. Omdat we niet konden geloven dat dit beeld de werkelijke impact toonde, werd op ons nadrukkelijk verzoek via het simulatieprogramma dezelfde locatie gekozen, maar dan net naast de boom. Het resultaat: molens die meer dan 100 meter boven het bos uitsteken.

Kijkt u zelf naar de verschillen:

Visualisatie 1A: Foto vanaf de Dahliastraat Swifterbant, bij het gezondheidscentrum richting het bos. De pijlen geven de bijna onzichtbare wieken weer, die nauwelijks boven het bos uitkomen.

Visualisatie 1B: Simulatie vanaf de Dahliastraat Swifterbant, bij het gezondheidscentrum richting het bos. Molens die meer dan 100 meter boven het bos uitsteken. 

Het simulatiepakket geeft geen huizen weer, wat de aanblik kan vervreemden. 

Visualisatie 2: Kijk op de molens vanaf de Ketelbrug, richting Swifterbant. 

Een vergelijkbaar vertekend beeld is te zien op onderstaande weergaves van het zicht op de molens vanaf de Ketelbrug, richting Swifterbant. De eerste visualisatie (2A) is het beeld vanaf de Ketelbrug zoals weergegeven op de site van Windplanblauw. De tweede visualisatie (2B) is een beeld vanaf dezelfde locatie (met dezelfde auto) gemaakt door Raadgevend Adviesbureau Witteveen+Bos. De foto is genomen vanaf de Ketelbrug richting Swifterbant en geeft een overzicht van de (werkelijke) situatie als de molens geplaatst zijn.

Kijkt u zelf naar de verschillen:

Visualisatie 2A: Beeld zoals weergeven op de site van Windplanblauw. 

Visualisatie 2B: Beeld vanaf dezelfde locatie gemaakt door Raadgevend Adviesbureau Witteveen+Bos.


'Factsheet' Windplanblauw

Fact of fake?

Windplanblauw heeft een 'factsheet' uitgegeven. Op deze 'factsheet' hebben wij in de rode vlakken onze reactie met daarin de werkelijke informatie weergegeven.

Door op het icoon rechtsboven document te klikken, wordt een grotere weergave geopend.